Skötselråd

En tollare är ganska enkel i sin skötsel.

Det man behöver trimma är öron och tassar.

Till öronen är det lämpligt att ha en effileringssax eller trimkniv och till tassarna en vass sax.

När man trimmar öronen, så är det de långa stråna som man tar bort på framsidan öronen  och lite bakom örat. Men man ska absolut inte ta bort allting….

Tassarna klipper man under trampdynorna för att det inte ska fastna snö och annat och sen mellan klorna. Det som är mellan klorna petar man upp så att man klipper det från ovansidan, jämns med tassen. Efteråt så jämnar man även till runt tassen, så att det  inte sticker ut en del strån där.

Det är alltså viktigt att klippa håret under tassarna av olika anledningar. Dels för att det inte ska bildas snöklumpar, dels för att undvika fukteksem på sommaren.

Sommaren

Om hunden ofta är vid vatten och blir blöt om tassarna, så stannar det fukt mellan trampdynorna och det kan bildas svamp som kliar. Man känner även igen svampen på att håret blir alldeles brunt. Om man klipper ordentligt, så har man större chans att undvika problemet och slipper åka till veterinären.

Vinter: Om man inte klipper bort håret, så bildas det is/snöklumpar, som kan göra det besvärligt för hunden att leka och promenera.

Tänk på att en tollare får bara finare päls ju mer den får vara ute, så:

Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder!”

Lönnlövets sida så står det jättebra hur man ska trimma sin tollare. (gå in under länken som heter ”att tänka på”)

Här kan du läsa mer om sommartips inför sommaren som jag har hittat på Agrias hemsida

Allmänna skötselråd

Hundens behov av skötsel beror på ras och om hunden har kort eller lång hår, eller trimras. Vid köp av valp bör du av uppfödaren få klara instruktioner om hur du ska sköta sin hund.

  • Vårda hundens päls med regelbunden kamning och borstning. Är hunden smutsig ska den badas. Använd hundschampo och balsam. De flesta hundar kan schamponeras var fjortonde dag utan att detta skadar huden.
  • Kontrollera minst en gång i veckan hundens päls med avseende på ohyra, sår, eksem etc.
  • Kontrollera tassarna för sprickor, sår etc.
  • Klipp hundens klor regelbundet och efter behov. Vissa hundars klor måste klippas var annan vecka till var tredje vecka.
  • Regelbunden tandvård. Vissa små hundraser får tandsten tidigt, ibland redan under första levnadsåret. Vänj hunden tidigt vid att du tittar och håller på med hundens tänder. Borsta hundens tänder minst en gång per vecka. Kontakta din veterinär vid tandsten.
  • Kontrollera ögonen så de inte rinner eller är inflammerade.
  • Kontrollera öronen så att dessa är rena och fria från vax. Ryck eller klipp bort eventuellt öronhår som täpper till hörselgången.
  • Kontrollera hundens vikt. Undvik övervikt. Övervikt är farligt och kan förkorta livet.
  • Håll uppsikt över hunden och håll den kopplad. Då minskar risken för påkörningar.
  • Var försiktig vid möten med främmande hundar eftersom bitskador är vanliga.
  • Håll uppsikt över hunden så att den inte sätter i sig något olämpligt och drabbas av maginfektioner. Om hunden ändå drabbas, ge den endast dryck under de första dagarna.

Hos www.alpendesign.com kan du köpa en snabbguide till förstahjälpen för hundar – Kostar en liten peng. Rek pris ut till kund ca. 65:- (inkl 6% bokmoms) gör att alla har råd att köpa den. En snabbguide till förstahjälpen för hundar – Hjälper dig att snabbt säkra och stabilisera en skadad hund. Den är uppdelad på 25 avsnitt som var och en guidar en steg för steg hur man ska agera vid en skada. Snabbguiden innehåller det viktigaste som man behöver veta för att hjälpa sin hund. Snabbguiden tar upp skador som kan vara livshotande eller skapar stort obehag för hunden.

En snabbguide till förstahjälpen för hundar – Klarar av tuffa tag, smuts och vatten. Guiden är tryckt på ett återvinningsbart syntetiskt papper som gör den otroligt stryk- och vattentålig.

Andra bra saker som Alpendesign har är:

Alpenkopplet http://www.alpendesign.com/Alpenkopplet/index.asp 

Doglock http://www.alpendesign.com/DogLock/DogLock.asp

Förstahjälpen http://www.alpendesign.com/DogFirstAid/index.asp