Demodicos Canis, Demodex >>>>

Information om Demodex canis (Demodectic Mange)

Vad är Demodex?
Demodectic mange orsakas av en mikroskopisk kvalster som heter Demodex canis. Kvalster är normala hemvist i hundens hud, det är bara i vissa enskilda hundar som kvalster orsaka problem. Dessa kvalster lever inne i hårsäckarna av hundarna. Av någon anledning förändras hos vissa hundar att Demodex kvalster att "få övertaget", kvalster föröka sig och kan orsaka allvarliga hudsjukdomar. Demodex kan klassificeras som "lokaliserade" vilket innebär att lesioner i isolerade områden eller Demodex kan vara "generell" leder till omfattande skador.

Hur är det överförs?
Alla hundar höjs normalt med sina mammor har denna kvalster som kvalster överförs från mor till ungarna via gosa under de första dagarna i livet (efter valpen är äldre är det inte att plocka upp Demodex kvalster. Valpar upp för hand , inte någonsin få Demodex kvalster). Kvalster är inte överförs till människor eller andra hundar förutom från mor hund valp som beskrivs. Demodectic mange (till skillnad från rävskabb) är inte smittsam.

Vilka tecken?
Vanligtvis en röd, fjällande, väl avgränsade lesion i ansiktet eller på frambenen är närvarande. Dessa skador är åtföljs av cirkulära fläckar av håravfall. 

Hur ska Demodex behandlas?
Det går generellt bort på egen hand. Goodwinol salva, ett insektsmedel, kan användas dagligen för att kontrollera lokaliserad demodikos. Hårväxt bör vara klart efter ungefär en månads behandling. När salva används kan gnugga medicinering på området avbryta svagare hårstrån på marginalen av lesionen. Lesionen kan därför synas för att få större i början. Antibakteriella geler används också mot lokaliserad demodikos och tillhörande hudinfektioner. Ofta är det bäst att inte behandla detta tillstånd och att helt enkelt låta den lösa på egen hand. En liten andel hundar med lokaliserad demodikos kommer att utveckla ett mer allvarligt tillstånd som kallas generell demodikos. Dessa fall innebär en oral anti-parasit medicinering, med eller utan antibiotika och schampo terapi.

Hur är Demodex förebyggas?
Det kan inte förhindras. Lyckligtvis är chansen din hund kommer att utveckla detta tillstånd är små

 

Demodicos Canis

Demodex canis, hårsäckskvalster, hos hund, anses vara vanligt förekommande hos de flesta hundar, men ger symtom endast hos ett mindre antal. Normalt finns en mindre mängd demodex-kvalster i hårsäckarna på helt friska hundar. Även hos friska människor finns en variant av kvalstret, Demodex folliculorum, som lever i hårsäckar och talgkörtlar Hos en hund med friskt immunförsvar ger kvalstret vanligen inga symtom. Däremot kan individer med nedsatt immunförsvar, framför allt hundar med en rubbning i T-lymfocyterna (en typ av vita blodkroppar) få symtom som kan vara antingen lokala eller generella.

Demodicos förekommer framförallt hos unga hundar från 6 månaders ålder, men också hos gamla djur och då gärna lokalt, t ex på tassarna.
De lokala symtomen består av lokal hårlöshet i form av små runda fläckar utan inflammatorisk reaktion. Fläckarna förekommer särskilt i ansiktet. Spontan självläkning sker ofta men det förekommer också kroniska förlopp och även att reaktionen övergår i en kronisk inflammation och, som följdsjukdom, en infektion i huden.

Källa: ”Hundens sjukdomar” av Birgitta Wikström och Josefine Öberg. ”Infestation med Demodex Canis hos hund- Är demodicos en ärftlig sjukdom?” av veterinär Berndt Klingenborn

http://www.sshk.a.se/Demodex2008.pdf

http://www.pinschersektionen.se/halsa/Demodex.doc

Källa: FBK Sverige

Demodex

Senast uppdaterad den 26 mars 2011

Demodex canis är ett hudkvalster som lever i hårsäckarna. Vissa hundar kan få symtom av demodex och sjukdomen kvalstret orsakar kallas demodikos.

Olika meningar råder kring sjukdomens ev. ärftlighet. På SKKs initiativ har företrädare för olika uppfattningar om demodikos samlats och diskuterat situationen på ett konstruktivt sätt. Diskussionen har lett till att en arbetsgrupp bildats. Gruppen har kommit överens om att starta ett forskningsprojekt med syfte att försöka kartlägga den genetiska bakgrunden till varför vissa hundar drabbas av allvarlig och utbredd form av demodikos.

Arbetsgruppen består av Kerstin Bergvall, Åke Hedhammar, Berndt Klingeborn, Berit Wallin Håkansson och Susanne Åhman.

Fram till dess mer kunskap finns hänvisas till följande uttalande av SKK:s Avelskommitté från år 2002:

När det gäller avel på djur med demodikos finns både nationella och internationella riktlinjer angående restriktiv användning av sådana djur. Vad gäller demodikos inom en specifik ras måste det bli en avvägningsfråga hur man skall hantera de olika typerna av sjukdomen. Inom det pågående projektet Rasspecifika avelsstrategier bör en kartläggning av nuläget i rasen tjäna som underlag för diskussion om lämplig nivå av bekämpning

Källa: SKK