Bäst hundförsäkring är inte alltid billigast
Eftersom alla hundar och hundraser har olika behov finns det ingen hundförsäkring som kan anses vara bäst för alla hundar. Det finns däremot ett flertal avgörande faktorer som skiljer försäkringarna åt. Denna text är skriven av Alba Montheli som arbetar med att kartlägga hundförsäkringar för hundforsakring.se. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du tecknar en försäkring för din hund.
Att du har tecknat rätt hundförsäkring är avgörande för om din hund skulle behöva veterinärvård.
För att hitta det försäkringsalternativ som är bäst för just dig och din hund är det viktigt att du noga jämför dina alternativ. Den billigaste försäkringen är inte alltid den bästa.
Priser skiljer sig mellan olika hundförsäkringar
Priset för en hundförsäkring skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag, men generellt sett är en dyrare försäkring mer omfattande. Andra faktorer som kan påverka försäkringens pris är hundens ras och ålder, var du bor samt vilken självrisk du väljer. Olika försäkringsbolag och undförsäkringar
har även olika villkor och syften. Innan du tecknar en försäkring bör du därför fundera över vad som är viktigt för dig och din hund. Jämför sedan noga dina alternativ. I dag erbjuder flera försäkringsbolag som t.ex. Dina och Agria billiga alternativ men billigast är inte alltid bäst.
Veterinärvårdsförsäkringen, som är grunden i alla hundförsäkringar, kan tecknas från det att hunden är 6 veckor gammal. Detta gäller oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Maxersättningen, som är det totala belopp som försäkringen kan betala ut i ersättning, skiljer sig dock markant mellan olika försäkringsbolag och alternativ. Det är således viktigt att du jämför dina alternativ och väljer den försäkring som har ett maxbelopp som känns rimlig för dig. En försäkring med högre maxbelopp är i regel dyrare än en med ett lägre maxbelopp. Tänk dock på att du måste ha ekonomiskt utrymme för höga räkningar om du väljer en försäkring med låg maxersättning och din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka.
Beroende på din hunds behov kan du behöva teckna en eller flera tilläggsförsäkringar utöver din veterinärvårdsförsäkring. Vilka tilläggsförsäkringar du kan välja mellan varierar beroende på vilket
försäkringsbolag du väljer. Det är således viktigt att du ser till att välja ett bolag som erbjuder de tillägg som du och din hund är i behov av. Något annat som du bör undersöka innan du tecknar en hundförsäkring är om det finns några undantag för när ersättning inte utbetalas från en försäkring.
Här kan det exempelvis handla om en specifik sjukdom. En avgörande faktor för priset på en hundförsäkring är vilken fast och rörlig ränta försäkringsbolagen erbjuder. Ofta kan du även välja mellan olika alternativ hos ett och samma försäkringsbolag. Din försäkringspremie, det vill säga summan du betalar varje månad för din försäkring, blir lägre ju högre
självrisk du väljer. En högre självrisk innebär samtidigt att du får stå för en större del av kostnaderna om din hund skulle behöva veterinärvård. Jämför och välj en nivå som passar dina förutsättningar. Se även över hur lång självriskperiod du har hos olika försäkringsbolag. Självriskperioden är en period som startar från det att din hund behöver veterinärvård. Under denna period behöver du som försäkringstagare endast betala en fast självrisk, även om du uppsöker veterinärvård vid ett flertal tillfället. Detta gäller oavsett för vilken anledning din hund behöver vård under perioden. En längre självriskperiod är således självklart bättre än en kortare.
Innan du tecknar en hundförsäkring bör du även undersöka de olika försäkringsbolagens karenstid.
Karenstiden är den tidsperiod från det att du köpt försäkringen, fram tills dess att den börjar gälla.
De allra flesta hundförsäkringarna har en karenstid på ca 20 dagar, men det finns även försäkringsbolag som inte har någon karenstid alls.
Slutligen, jämför dina alternativ noga och tänk på att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa i det långa loppet