Åldersklasser, hur det går till >>>>

valpklass 1 valpkl 1 4-6 månader
valpklass 2 valpkl 2  6 - 9 månader
juniorklass junkl 9 - 15 månader
unghundsklass  ukl  15 - 24 månader
öppenklass ökl  över 15 månader
championklass chkl över 24 månader öppen för svenska och utländska champions
veteranklass vetkl över 7 år
jaktklass  jkl  över 15 månader för hundar som startat och tagit pris  på jaktprov
.

Avelsklass är öppen för hanhund som tävlar med 4 avkommor undan minst 2 tikar, eller för tik som har minst 4 avkommor.                                                        

Uppfödarklass är öppen för grupp om 4 hundar som är uppfödda av en och samma person.

Veteraner och juniorer får aldrig tävla om CACIB så det får man tänka på då man anmäler sin "gamla" hund att då kan man i stället anmäla till ökl.

Valpklasserna är alltid inofficiella. Dvs man får aldrig resultat, så att man kan tillgodoräkna det som en merit. Det är mest för att miljöträna och att naturligtvis träffa andra i samma ålder.

I alla utställningsklasserna så tävlar alltid hanar och tikar var för sej. Det är alltid hanarna som börjar.

Först så tar domaren in alla hanar i samma klass samtidigt. Då får de springa runt tillsammans så att domaren får se alla röra sej samtidigt. Domaren går också lite snabbt igenom varje hund. Sen kommer kvalitetsbedömningen.

Då är man ensam i ringen med sin hund. Först så tittar domaren på tänderna och känner igenom kroppen. Om det skulle vara så att hunden morrar åt domaren, så får inte hunden något pris på den utställningen. Efter den första genomgången så springer man runt ensam med sin hund i ringen. Efter det så kan man antingen springa fram och tillbaka eller i en trekant, så att domaren ska kunna se rörelserna framifrån och bakifrån. Sen så ställer man upp hunden på lämpligt avstånd ifrån domaren, då han ska sammanfatta vad han anser om hunden. Då gäller det naturligtvis att man ska försöka att få hunden att visa sej från sin allra bästa och snyggaste sida. Hunden behöver inte stå blickstilla hela tiden och man får ha godis med sej.

Priserna i kvalitetsbedömningen är excellent EXC, very good VG, good G, sufficient SUFF, diskvalificerad 0.
En hund kan även få rapporteringskod A om hunden beter sej illa i eller utanför ringen mot hundar eller människor.
Om en hund får 2 st rapporteringskoder får den aldrig ställas ut igen.

De unghundar som får en 1:a går vidare och får tävla mot alla andra som har fått 1:or i ukl. Hederspris tilldelas särskilt lovande unghund, eller certifikatkvalitet CK som tilldelas hundar av utmärkt typ.

Den hund som får ett EXC är en rastypisk hund som är jättefin för dagen.

VG får en hund som är rastypisk, men kanske inte är som snyggast för dagen.

G får en hund som är godtagbar.

SUFF får en hund som inte är rastypisk

KEP får en hund som t.ex. inte kan visas upp ordentligt för domaren. Den kanske morrar, eller är så rädd att man inte kan se några rörelser.

(se även nedan på en korrekt definition)

De som har fått CK får gå vidare och tävla mot alla andra hanar som fått CK. Den som kommer först av alla hanarna blir bästa hanhund.

Sen gör man samma sak med tikarna tills man har bara en tik kvar.

Då möts de två hundarna och den som kommer först blir Bäst I Rasen BIR och 2:an blir Bäst I Motsatt kön BIM.

Den som får BIR får fortsätta att tävla mot alla hundar som tillhör samma grupp. Tollarna tillhör grupp 8, som heter Apporterande fågelhundar. Där finns alla spaniel och retrievers. Där är det bara 5 stycken som blir placerade. Nr 1 blir BIG 1, sen blir det BIG 2, BIG 3, BIG 4 och BIG reserv.

Den som vinner gruppen får tävla mot alla andra som har vunnit sina grupper och den som kommer först där blir Best In Show BIS. Det är alltså dagens vackraste hund.

Det här är taget från Spaniel och Retrieverklubbens hemsida www.ssrk.se där kan man även ladda ner utställningsanmälan och se vilka utställningar som finns nuvarande år och nästa år. Man kan även se på de flesta utställningar vilken domare man kommer att få.